Pagini

miercuri, 11 septembrie 2013

Day 80 - Cat platesti pentru fotografii la nunta ?

M-am intors la acest subiect datorita unui mic incident intamplat in week-end. Am fost invitat la nunta unor prieteni si totusi n-am rezistat sa nu trag si eu cateva cadre pentru portofoliul personal.
Intamplarea face ca echipa angajata sa imortalizeze momentul nu a fost tocmai profi si nu s-a ridicat la inaltimea sumei cerute pentru serviciile lor. Totusi sunt mandru ca in albumul de nunta al prietenilor mei stau la loc de cinste si fotografii facute de mine. Nu are rost sa dau nume si sa postez fotografiile lor pentru ca apoi o sa fiu acuzat din nou ca vreau sa-mi fac publicitate si sa-i denigrez pe altii... asa ca va dau cateva sfaturi.

- indiferent de natura evenimentului pe care vreti sa-l imortalizati foto/video, va sugerez sa vizualizati inainte portofoliul fotografilor. ( cu cat vizionati mai multe portofolii o sa stiti ce sa cereti de la cei pe care ii angajati la finalul cautarilor )
- " Prost e cel care da, nu cel care cere ".. din pacate asta e principiul pe care merg tot mai multi " fotografi" si la final cei dezamagiti de rezultat o sa fiti voi.
- in ultima vreme fotografia arta, a devenit "fotografie metoda de obtinere a unor sume de bani cu efort minim". Ma refer aici la toti cei care si-au cumparat un DSLR entry level cu obiectiv de kit, un blitz compatibil cu aparatul ( ca dehhh, e mai ieftin ) si care fara o minima notiune despre fotografie, cer sume fabuloase la diferite evenimente ( nunti,botezuri, etc ).
- nu alegeti niciodata ofertele de genul " 2000,3000 de foto la un pret mic" pentru ca in final va asigur ca nu aveti nici macar 200 bune.
- spargeti tiparele si nu mai acceptati pozele clasice cu brazi, copaci, copacei,ziduri, stufaris, etc care se faceau acu' 20 de ani . Tehnologia a evoluat mult si permite unui fotograf experimentat sa realizeze imagini de vis in care puteti fi protagonisti.
- faceti intotdeauna contracte pentru astfel de evenimente ( nunta,botez,etc), pentru ca pot aparea probleme pe care "contractul pe baza de incredere" nu le rezolva.
- un fotograf decent foloseste cel putin 2-3 obiective ( cu roluri diferite )si are in rucsacul sau cel putin 2 blitz-uri. Nu va lasati pacaliti de sarlatanii care stau cu aparatul in gat si fotografiaza toata nunta (civil,biserica,sedinta foto, party) cu acelasi obiectiv...
- solicitati momentele care doriti sa fie surprinse, pentru ca platiti acel serviciu ..
- bugetul alocat este o alta problema importanta. Daca doresti calitate e clar ca pretul este pe masura, dar mare atentie cand platesti un pret destul de mare si nu primesti decat niste fotografii pe care ar putea sa le faca orice pustan cu un DSLR...

Parca aveam mai multe idei cand am inceput sa scriu acest articol, dar au disparut :))..
Oricum mi-as dori o discutie deschisa si libera pe tema acestui subiect...
Share ! Merci !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu