Pagini

marți, 9 aprilie 2013

Day 30 - Multi fotografi, putine fotografii !

Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare, dar ar fi indicat sa-l cititi poate intelegeti mai multe despre fotografie.
De ce il scriu ? 
Cu siguranta NU pentru ca ma consider fotograf profesionist; NU pentru a jigni pe cineva anume; NU pentru ca sunt impotriva concurentei; NU pentru ca vreau sa ma cred destept , o fac pentru ca asa simt .

Suntem un popor care suferim dupa titulaturi si asta nu e o problema recenta. De la Elena Ceausescu, care avea toate titlurile posibile si imposibile in chimie (dar era tamaie), la "dottore Ponta" si multi altii, in Romania este o problema majora cu titulatura. 
E plina tara de specialisti in toate domeniile, dar problema este ca o hartie nu te face specialist. Daca ai diploma de inginer nu inseamna ca esti un inginer bun, si lista poate continua in toate domeniile.
Principalul subiect al acestui articol este insa fotografia si ar fi cazul sa ma concentrez pe asta.

In ultima vreme vad pe site-ul de socializare Facebook tot mai multe profiluri ale unor personaje care se intituleaza " fotograf profesionist X-ulescu" .
Am invatat ceva de la fotografii cu experienta.. modestia este cheia succesului. Daca ai ceva de spus in acest domeniu lasa fotografiile sa vorbeasca, nu te flata singur acordandu-ti titlul de "fotograf profesionist". 
Inteleg watermark-ul ( pun pariu ca mare parte din "fotografii profesionisti" nu stiu ce-i ala ) si un Fan Page pe Facebook, dar nu inteleg titulatura " fotograf profesionist".
Cine v-a facut pe voi fratilor "fotografi profesionisti" ..? Chiar sunt curios si-as vrea sa stranesc un val de comentarii argumentate cu acest articol.

CUM ITI DAI SEAMA CA NU ESTI "FOTOGRAF PROFESIONIST" !

1. Daca ti-ai cumparat ( in rate/ rate facute de parinti, etc ) un DSLR entry level pentru a face poze mai clare, sau pentru a impresiona gagicile din clasa/grupa cu calitatile tale de fotograf..guess what? NU esti fotograf profesionist !
2. Folosesti expresii de genul : "..mi-am cumparat aparat foto profesional", " ..sedinte foto cu aparat foto profesional" ..
3. Ti-ai facut un Fan Page si ai trecut la descriere : " Sunt X si sunt fotograf profesionist... " .
4. Ai camera de 2-3 luni, ai tras cu indulgenta 2-3000 de cadre pe auto, sau in modurile scena ... ?
5. Bokeh,profunzime de camp,expunere, diafragma, etc, sunt cuvinte care habar n-ai ce inseamna..?
6. Rule of thirds ( regula treimilor ), e probabil titlul unui film/joc... ?
7. Nu accepti nici o critica intemeiata la adresa fotografiilor tale  ...
8. Postezi poze defocalizate ..
9. Te-ai gandit ca daca sunt atatia "fotografi profesionisti", mai este loc si pentru tine sa castigi un ban cinstit.
10. Faci sedinte foto incepand cu 10 lei ? Si culmea sunt si editate ...
etc, etc ...

Nu m-ar deranja nimic din toate astea, daca n-ati folosi titulatura pompoasa de "fotograf profesionist".
Fotografia se face in primul rand din pasiune. Prin fotografie incerci sa transmiti anumite mesaje,stari,etc... e pacat sa o distrugem cu atata "profesionalism" .
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu